راهنمای ورود به رشته مراقبت پرواز

اگر شما هم علاقمند به رشته مراقبت پرواز هستید اما اطلاعات دقیقی از شرایط و راههای ورود به این شغل و مزیت ها و سختی های این شغل ندارید، گروه هوانوردی اسکایتو این مصاحبه را با یکی از برترین کنترلرهای ترافیک هوایی ایران انجام داده است تا شما دقیقتر با این شغل آشنا شوید.

بیوگرافی:

نام و نام خانوادگی: میثم علیرضاپور

سمت: کنترلر برج مراقبت و مشاور مدیرکل فرودگاه مهرآباد

تاریخچه شغل مراقبت پرواز و اهمیتی آن در صنعت هوانوردی دارد ؟

همزاد با پرواز کنترل ترافیک هوایی هم بوده، سال های اولیه که هواپیما ساخته شد. به مرور هر چه به تعداد آنها افزوده شد نیاز به یک هماهنگی و کنترل حس شد و به اهمیت آن پی بردند. در نتیجه کسانی موظف شدند که این هماهنگی را انجام دهند. ATC چشمان بیدار صنعت هوانوردی است تا هواپیماها در مسیر پروازی خود بدون این که حادثه رخ دهد حرکت کنند. وظیفه کنترل ترافیک هوایی اولا جداسازی پروازها به منظور جلوگیری از تصادم و دوما تسریع در روند پرواز است.

یک روز کاری کنترلر ترافیک هوایی چگونه است و چه مسئولیت هایی دارد؟

ببینید دوستان مراقبت پرواز قسمت های مختلفی دارد. اگر فرودگاه ها را به صورت استوانه هایی با ابعاد (بین 30 تا 70 مایل قطر) و ارتفاع های (18.5 تا 24 هزار پا) داخل در نظر بگیرید. وظیفه مراقبت پرواز داخل این استوانه ها برعهده کنترلر ترافیک هوایی است.

اما باید بدونید تمام آنچه که انجام می شود. توسط کنترلر به خلبان و عوامل دیگر پروازی و فرودگاهی به عنوان دستور العمل ابلاغ میشود، قوانینی است که از قبل نوشته شده است. شما به عنوان کنترلر حتی تعداد کلماتی که در دقیقه میتوانید بگویید محاسبه شده است که به آن speech rate می گویند. و خیلی مهمه شما چطور صحبت میکنید. باید 90 کلمه در دقیقه می باشد و نمیتوانید تند تر یا کندتر مکالمه کنید. تمامی جملاتی که به خلبان به عنوان دستور العمل میدهید از قبل داخل داکیومنت آماده می باشد. حتی اجازه ندارید از جملات عامیانه صحبت کنید. از جملاتی به اسم phrase استفاده میکنید و دارای داکیومنت و قوانین خاص خود هستند که در صورت عدم رعایت طبعات خاص خودش را دارد.

پس کنترلر برج مراقبت هر انچه که استفاده میکند دستور العمل ها و قوانینی دارد که در سراسر دنیا آن را رعایت میکنند و یکسان است.

در تمامی فرودگاه ها دو قانون همیشه برقرار است

  1. که همه به یک زبان صحبت میکنند و آن زبان انگلیسی است (شما عزیزان باید به راحتی بتوانید متن انگلیسی را بخوانید و تسلط کافی را داشته باشید.)
  2. تایم و زمان مشترک و ان تایم  گیرینوچ است

ساعات کاری مراقبت پرواز

 در این شغل شما هر روز تجربه ای جدیدی دارید و همواره هیجان با کار شما آمیخته است. شما از لحظه ورود در برج مراقبت باید تمامی مسائل خود را بیرون در بگذارید تا بتوانید تمامی حواس خودم را جمع کنید. آگاهی کامل به صحبت های خلبان و مسیر هماهنگی داشته باشید و تمامی این مسائل را مدیریت کنید. باید بدونید که هیچ دو روزی شبیه هم ندارید این کار یک کار 24 ساعته است و باید از همکار خود پوزیشن را تحویل گرفته و آن را ادامه بدهید. به عنوان مثال اگر ساعت 7 شروع کار خود هست باید حداقل  10 دقیقه در کنار همکار خود بنشینید تا از تمامی مسائل آن آگاه باشید و سپس شروع به کار کنید 

با توجه به شرایط کاری و حجم ترافیک و  نوع فرودگاه تایم کاری و استراحت متغییر می باشد 12 ساعت کاری 48 ساعت استراحت که با توجه به توانایی شما و ترافیک هوایی فرودگاه به صورت متناوب کار می کنید.

شرایط ورود و تحصیل رشته مراقبت پرواز

برای ورود به این رشته از دو روش میتوان اقدام کرد:

روش اول :ثبت نام در رشته مراقبت پرواز دانشکده صنعت هواپیمایی که از کنکور میتوانید این کد رشته را انتخاب و وارد این دانشگده شوید

روش دوم : از طریق آزمون های استخدامی که آن هم فقط از لیسانس و یا کارشناسی هوافضا و کامپیوتر گرایش نرم افزار است. شما میتوانید در آزمون های استخدامی شرکت کنید و در صورت قبولی بعد از مصاحبه تخصصی جذب میشوید. برای شما عزیزان یک دوره 6 ماهه ویژه به همراه حقوق و مزایا وجود دارد و پس از وارد این شغل می شوید.

راه های ورود به شغل مراقبت پرواز

شرایط پزشکی لازم برای ورود به شغل مراقبت پرواز

از شرایط پزشکی در این زمینه  نباید کور رنگی داشته باشید. در خصوص ضعیف بودن چشم و عینک داشتن سخت گیری و قوانین عجیبی نداریم مگر از حدی که نباید بیشتر باشد. قدرت تکلم کامل از اهمیت زیادی برخودار است چون کار شما با صحبت کردن درست اهمیت زیادی دارد سلامت کامل بدنی نیز مورد توجه است.

دانشجویان کنترل ترافیک هوایی پس از اخذ مدرک چه فرصت های شغلی پیش رو دارند؟

درباره شرایط استخدامی قبلا به این صورت بوده که افرادی که در دانشکده صنعت هواپیمایی تحصیل می کردند. بورسیه بودند و مستقیم سر کار میرفتند. حتی سربازی نداشتن و تعهد به خدمت می دادند و بعد از چند سال کارت پایان خدمت براشون ارسال میشد . اما حالا بعد از بین رفتن قانون بورسیه تا سال ها به این صورت بوده که بعد  از فارغ التحصیلی و گرفتن پایان خدمت میتوانستند قراردادی استخدام شوند . اگر سربازی نرفته بودند هم به صورت امریه وارد یکی از فرودگاه شوند و حقوق مشخصی بگیرند و بعد آن استخدام شوند.

اما افرادی که به عنوان فراگیر آزاد که همان فارغ التحصیلان رشته هوافضا و کامپیوتر گرایش نرم افزار هستند. از طریق آزمون استخدامی ادواری که هر چند سال یک بار برگزار میشه باید ثبت نام کنند آزمون بدهند. بعد از قبولی استخدام پیمانی میشوند سپس یک دوره ویژه میگذرونند ودر نهایت به عنوان شغل کنترلر پرواز استخدام می شوند .

کنترلر های ترافیک هوایی پس از بازنشستگی چه فرصت هایی شغلی میتوانند داشته باشند ؟

با توجه به سختی ها و حساس بودن این شغل آرزو میکنم که همکاران عزیز نیازی به کار کردن پس از بازنشستگی نداشته باشند. اما با توجه به شرایط موجود و با توجه به دانش و عملکردی که دارند میتوانند برای دیسپچری و ایرلاین ها مفید واقع شوند و حتما از طرف ایرلاین ها جذب میشوند زیرا سابقه کاری و توانمندی بالایی دارند .

یک کنترلر ترافیک یا کارشناس مراقبت پرواز کجا کار می کند؟

ترفیع در شغل کنترل ترافیک هوایی به چه صورت است ؟

در این سیسستم یک ارتقای تخصصی داریم و یک ارتقا شغلی یا پستی داریم

*ارتقای تخصصی بر اساس صلاحیت هایی که کسب میکنید آزمون هایی که میدهید و نمره هایی که اساتید به شما میدهند. ریتیگ شما افزایش می یابد که تمامی اینها توانمندی ها  و جایگاه شمارو تعیین میکند.

*در ارتقای شغلی و پستی  شواهد نشون داده که خیلی از مدیران صنعت هوانوردی کشور از همکاران نخبه من در زمینه مراقبت پرواز هستند. چون در این شغل باید نسبت همه مسائل آگاهی داشته باشید و اگر این پتانسیل در شما باشد میتوانید یک مدیر کار کشته و توانمند باشید و حتما پیشرفت هم دارید .

میزان حقوق کنترلر های هوایی چقدر است ؟

در رنج متوسط و بالا هست و از حدود 8 تا 10 میلیون شروع می شود و البته  با توجه به نوع فرودگاه و سایر شرایط مقدار آن متغییر است و برای آگاهی بیشتر و دقیق تر به می توانید به قانون نظام هماهنگ پرداخت مراجعه کنید که با توجه به رزومه و میزان کار و … مشخص میکند .

سخن پایانی با علاقمندان شغل کنترل ترافیک هوایی

 کسانی که علاقمند به شغل کنترلر پرواز هستند حتما باید تحقیق کنند، گروه هوانوردی اسکایتو مشاوری امین برای شما علاقمندان به این صنعت میباشد که میتوانید از امکانات این گروه جوان هدفمند استفاده کنید.

مورد دوم، عمر شما کوتاه است سعی کنید پی آن چیزی بروید که به آن علاقمند هستید شما برق را در چشمان من میبینید که چطور با شما صحبت میکنم و این بخاطر دوست داشتن حرفه من است شما یک بار زندگی میکنید و قرار است از  این تجربیات خود در زندگی لذت ببرید و استفاده کنید  .

مورد سوم رشته مراقبت پرواز جزوه آن مشاغلی است که علاوه بر خودش به شما یک جایگاه ویژه ای به شما میدهد در همه دنیا برای همین مورد احترام است و مسئله ای دیگر با توجه به این شرایط شغلی، شما میتوانید کاری دیگر هم در نظر بگیرید و به علایق خود بپردازید از مزیت های این کار میباشد

برای همه شما عزیزان و دوستان آرزوی موفیقت میکنم.

در صورتی که سوال یا ابهامی در خصوص این رشته دارید

حتما آن را قسمت “دیدگاه” بنویسید

تا پاسخ شما را متخصصین این حوزه بدهند.
راه آسان‌تری برای ارتباط با کاربران‌مان پیدا کرده‌ایم :) عضویت در پیج اینستاگرام اسکایتو

مطالب زیر را حتما بخوانید:

  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.  

  1. محمد امین حیدری گفته؛
    03:08 1402/05/29

    با سلام
    توی صحبت هاتون گفتین برای استخدام مشکلی تداره و بیکار نمیمونن و خب نیاز و کمبود شدید دارن به پرسنل.
    خب تنها راه استخدام این رشته آزمون استخدامی کشوری هست که هر سال برگزار میشه ولی تا اونجایی که تحقیق کردم در اکثر آزمون ها شرکت فرودگاه ها یا سازمان هواپیمایی کشوری هیچ سهمیه ای برای ایتخدام نداشتن یا اگه داشتن خیلی کم بوده
    به عنوان مثال سال ۱۴۰۱ فقط ۸ نفر جذب داشتن و امسال یعنی ۱۴۰۲ اصلا جذبی نداشتن و توی دفترچه چیزی دربارش نیست
    اگه میشه پاسخ بدین چطور میتونیم به آینده شغلیش امیدوار باشیم در صورتی که امکان داره ۴ سال از زندگی رو صرف یه مهارت کنیم و برای استخدام شدن اینقدر سختی بکشیم…
    آیا همچنان تضمینی وجود داره که همه فارغ التحصیلان رشته مراقبت پرواز برن سر کار؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

لینک کوتاه:
0